V Maleniciach pochovali herečku Jiřinu Jiráskovú

19.01.2013 Celý región

Malenice 19. januára (TASR) - Priatelia a obdivovatelia Jiřiny Jiráskovej prišli dnes predpoludním na jej pohreb do juhočeských Maleníc. Populárna herečka zomrela po dlhej chorobe 7. januára vo veku 81 rokov.

Od domu, kde dlhoročná riaditeľka pražského Divadla na Vinohradoch s obľubou odpočívala a trávila svoj voľný čas, sa pohrebné auto s rakvou a vencami, kapela a zhruba tri stovky ľudí vydali na smútočný sprievod ku kostolu, informoval spravodajský server iDNES.cz.

Približne polovicu účastníkov sprievodu tvorili miestni obyvatelia, pricestovali aj ľudia z branže, napríklad režisér Zdeněk Troška. Speváčka Lucie Bílá sa do Maleníc rozlúčiť neprišla, iba odkázala: "Spi tu pekne, vďaka za všetko a dovidenia," tlmočil jej slová kňaz.

V priebehu zádušnej omše v kostole na malenickom cintoríne prehovoril režisér a dlhoročný priateľ zosnulej herečky Jiří Strach. Do posledného miesta zaplnenému kostolu prečítal pasáž z Biblie.

V súlade s herečkiným želaním uložili jej truhlu do rovnakého hrobu, kam pred 19 rokmi pochovali jej životného partnera a známeho filmového a televízneho režiséra Zdeňka Podskalského. Spoločne s nimi v ňom spočinie taktiež urna s popolom matky Jiřiny Jiráskovej, ktorú mala herečka doma.

V pondelok za herečku v pražskom Týnskom chráme odslúžil zádušnú omšu pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka.

Jiřina Jirásková stvárnila tak na divadelnom javisku, ako aj vo filme a televíznych produkciách množstvo nezabudnuteľných postáv (napríklad Kráľovnú Kristínu alebo Kleopatru na divadelnej scéne, Marcelu z filmu Světáci, babi zo snímky Sestřičky alebo MUDr. Venclovskú z filmu Fany).
 
 
 
 

Vyberte región